Nöjen och utflykter

Passa på att utforska de exotiska miljöerna under din vistelse i Zanzibar. Snorkla, åk på kryddsafari, spana efter exotiska apor eller mata sköldpaddor. Leta reda på något ställe med takterrass lagom till solnedgången och njut av den fantastiska utsikten ihop med en drink.

Kryddsafari

Ögruppen Zanzibar är ju känd som Kryddöarna, så varför inte utforska en av stadens största inkomstkällor under en kryddsafari? Flera av resebyråerna i Stenstaden erbjuder guidade dagsturer till öns odlingar. Provsmaka kaffe, kryddnejlika, kakao, peppar, kardemumma och vanilj – direkt ur jorden.

Vandringsleder och natur

Den naturintresserade har mycket att upptäcka på Zanzibar. I Jozaniskogen finns flera utmärkta vandringleder där chansen är stor att du får syn på något av öns exotiska djur. I skogen bor bland annat den sällsynta coloburusapan. Fler djur finns att beskåda i naturreservatet på den lilla ön Mafia som vimlar av apor, antiloper och ett stort antal fåglar. Det lilla fiskesamhället Kizimkazi har blivit ett populärt utflyktsmål tack vare alla delfiner som håller till vid kusten.

Vattensport

På öns östra stränder är sanden vit och vattnet varmt. Här är det mycket populärt att bada, dyka bland korallreven, åka träbåt och simma med delfiner. Även systerön Pemba och ön Prisoner Island lämpar sig bra för snorkling och andra vattensporter. Här kan besökarna också klappa och mata de stora mängder jättesköldpaddor som bor vid stränderna.

Safari

Safariturer anordnas på Tanzanias fastland och måste ofta bokas i förväg. Turerna kan vara olika långa beroende på vilken byrå du anlitar, och du bör vara beredd på att safari inte är någon bekväm tillställning, utan ett äventyr där vad som helst kan hända.

Nattliv

Det är i stor utsträckning på stadens hotellbarer som turister kan ägna sig åt klassiskt, västerländskt nattliv, men det är ingen förlust – det finns många hotell att välja på. Africa House Hotel till exempel har en vacker takterrass med utsikt över den slående vackra solnedgången. Här kan du sippa på exotiska drinkar och träffa andra resenärer.

Vill du ändå spendera kvällen på staden finns det en del klubbar och barer i Stenstaden, till exempel The Sunset Bar eller reggaeklubben Starehe. Framför Palace Museum är det folkfest utomhus nästan varje kväll. Mängder av små matstånd och grillbord dyker upp och lokal musik ackompanjerar omgivningarna. Här kan du frottera dig med lokalinvånarna och samtidigt mumsa på lokala delikatesser på stående fot.

Shopping

Zanzibar är en riktig pärla för den shoppingsugna. Prisnivåerna ligger en bra bit under svensk standard, någonstans mellan 10 och 50 procent lägre. Stadens gränder vimlar av små butiker i form av vad som bäst kan liknas vid ett hål i en vägg. Missa inte Stenstadens marknad och shoppinggatan Gizenga street.

Shoppa från hål i väggen

Du kan fynda all möjlig afrikansk konst och hantverk från de små hål-i-väggen-butikerna runt om i staden. Dessa små luckbutiker är perfekta för den som letar efter den ultimata souveniren eller någon vacker inredningsdetalj till sitt hem. Här finns skulpturer, smycken, väskor, masker, tyger, kuddfodral, tingatina-målningar och naturligtvis öns egna signum – kryddor. Se upp för färdigförpackade, inplastade kryddor. Ibland är det bara smaklöst färgat pulver.

Shoppinggatan

Gizenga street är som en enda lång bazar, och här får du verligen sätta din förmåga att pruta på prov. Ha tålamod, och jämför priserna i de olika stånden – du kanske kan göra en bättre affär lite längre in på gatan.

Butiker

Zanzibar Gallery och Memories of Zanzibar på Kenyatta road är två av stadens lite finare butiker där du slipper pruta. Den förstnämnda är vackert dekorerad. Här bodde också artisten Freddie Mercury.