Sevärdheter

Zanzibar är än i dag fyllt av spår efter sin mångkulturella historia. Genom tiderna har östafrikanska, arabiska, indiska, persiska och europeiska erövrare lämnat avtryck i staden. Utforska den myllrande Stenstaden, eller njut av naturen på någon av öarna runt omkring.

Stonetown

Det gamla arabkvarteret Stonetown (Stenstaden) är Zanzibars största sevärdhet och en riktig upplevelse. Stonetown kan bäst beskrivas som en stad i staden, och består av ett stort nät av smågator och gränder. Området fungerar som ett levande dokument över stadens mångkulturella historia. Förutom alla fascinerande byggnader finns här också restauranger, en stor marknad, moskéer och en hamn. Stenstaden har utsetts till världsarv av Unesco.

Undrens hus

En av Stenstadens största byggnader är Beit-El-Ajaib som i folkmun fått epitetet Undrens Hus. Huset byggdes av sultanen Seyyid Bargash för att användas som ett palats för ceremoniella ritualer.

Livingstone House

I mitten av 1800-talet uppfördes Livingstone House i Zanzibar efter den kände upptäcktsresenären David Livingstone. I dag fungerar huset som stadens turistbyrå.

The Old Dispensary

The Old Dispensary ligger i Zanzibars gamla kvarter och utgör stadens kulturcentrum. Det fyra våningar höga huset byggdes 1865 och är vackert dekorerat med snidade balkonger.

Palace Museum

I slutet av 1890-talet byggdes det stora vackra Palace Museum i Zanzibar. Huset var en gåva till en av sultanens familjemedlemmar. Byggnaden kallas även sultanens palats, och fungerade under många år som officiell residens för Zanzibars sultan. Fram till 1994 var palatset stängt för offentligheten. Nu kan besökare passa på att se sig omkring i den magnifika insidan.

Pemba

Zanibars systerö Pemba är med alla sina ruiner, fort och andra lämningar helt klart värt ett besök. Här kan du koppla av i de skogsrika omgivningarna, snorkla eller dyka. Det är färre turister på Pemba än på Zanzibar, men det kan vara lite svårare att ta sig runt på den här ön.

På fastlandet

Vill du uppleva de afrikanska vidderna får du åka båt eller ta en kortare flygresa till fastlandet. I staden Arusha, en bit norrut på kusten, kan du åka på spännande safariresor eller ta en närmare titt på jätteberget Kilimanjaro. Bestämmer du dig för att åka på safari får du vara beredd på att sova i tält mitt ute på savannen.